Hoe testen bijdraagt aan kwaliteit 

Hoe testen bijdraagt aan kwaliteit

Elke maand komt een nieuwe versie uit van onze software. Deze nieuwe versies worden uitgebreid getest op fouten. Toch komt er nog wel eens een bug doorheen met alle overlast van dien. Heeft testen dan wel zin? En hoe gaat testen eigenlijk in z’n werk?

Jazeker, testen heeft zin. Sterker nog, testen is dé manier om de kwaliteit van onze software te verbeteren. Developers zijn mensen, en mensen maken fouten, hoe goed ze ook zijn. Zeker in zo’n complex werkveld als retail met alle data en variabelen. Is testen zaligmakend, kun je waterdicht testen? Nee, het is ondoenlijk om alles 100% te testen. Zelfs grote concerns als Microsoft en Apple komen met bugfix releases. Toch verwachten klanten kwaliteit van ons, en terecht. Hoe doen we dat dan?

Code review

Een professionele developer test altijd als eerste zijn eigen code. Daarna doet ook nog een collega developer een vier ogen check, dat noemen we een code review. Zo’n code review gaat niet alleen over de correcte werking maar ook over de kwaliteit van de code. Is die schoon en netjes, onderhoudsvriendelijk, leesbaar voor andere developers die met de code in aanraking komen, voldoet de code aan de policies die er zijn? Pas na de code review wordt de software ingecheckt voor de test engineers.

Geautomatiseerd testen

Een onmisbaar wapen in de strijd voor betere kwaliteit is geautomatiseerd testen. Net zoals we de workflows voor onze klanten automatiseren, zo kun je ook testscripts automatiseren. Welke inputs geven welke outputs? Daar kun je lange lijsten scripts van maken en dat doen we dan ook. Het mooie is dat al die testscripts elke nacht automatisch draaien op de code van de dag ervoor. De volgende morgen staat een eventuele fout op het scherm, zodat dezelfde developer die de code heeft gemaakt het meteen kan fixen.

Regressietesten

Iedere test engineer weet, een stukje software an sich kan perfect werken, dat wil nog niet zeggen dat het geheel goed werkt. Daarvoor zijn de regressietests. Als in één onderdeel iets is aangepast, werken de andere onderdelen dan nog naar behoren? Je kunt je voorstellen dat het aantal test scripts hiermee exponentieel stijgt. Daarom testen we risk based, we testen eerst de meest risicovolle functies met een hoge waarschijnlijkheid en / of een grote impact. Denk daarbij aan de geld goederen stroom, voorraden, prijzen, orders en transacties.

Acceptatietesten

We weten bij Valk Solutions veel over retail maar niemand kent zijn processen zo goed als de retailer zelf. Het gekke is dat software bij de ene klant perfect kan werken terwijl het bij de andere klant mis gaat, omdat die andere combinaties gebruikt. Daarom zijn we dankbaar dat steeds meer klanten ook zelf testen voordat ze een nieuwe versie in gebruik nemen. Dat wordt acceptatietesten genoemd, enorm waardevol om te voorkomen dat fouten in het veld komen. Zo werken we letterlijk samen met klanten aan kwaliteit.

Kwaliteit

Testen is belangrijk dus. Niet alleen om te voorkomen dat een fout bij de klant komt, maar vooral om de kwaliteit van onze software te blijven verbeteren. Als een fout getraceerd wordt, dan verwerken de test engineers dit scenario in de testscripts om te voorkomen dat dezelfde fout nog eens bij klanten komt. Zo leveren we stap voor stap steeds beter werk voor onze klanten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Krijg toegang tot exclusieve informatie. Abonneer nu!

Contact us

We’re here for you.

You can contact us at any time by:

  • Phone on +31 (0)348 431 490

  • Chat with the chat function on this screen

  • Completing the form bellow:
  • You're subscribing!

    That's great!

    Neem contact op

    We staan voor je klaar.

    Je kunt altijd contact met ons opnemen:

  • Telefoon op +31 (0)348 431 490

  • Chat met de chatfunctie op dit scherm

  • Invullen van het formulier hieronder
  • Je schrijft je in!

    Wat fijn!